Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, από την αρχή της σεζόν, 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν εξαχθεί οι εξής ποσότητες ανά προϊόν:

· 36.009 τόνοι κεράσια – μείωση 7,5% σε σύγκριση με πέρσι
· 14.411 τόνοι βερίκοκα – μείωση 30,3%
· 38.248 τόνοι ροδάκινα – μείωση 62,5%
· 17.436 τόνοι νεκταρίνια – μείωση 70,3%
Στον αντίποδα, η εξαγωγή των καρπουζιών κατέγραψε νέο ρεκόρ φέτος σε τονάζ. Συνολικά εξήχθησαν 211.437 τόνοι, ποσότητα αυξημένη κατά 2,6% έναντι στης προηγούμενης σεζόν.

Στο μεταξύ, συνεχίσθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Μέχρι σήμερα οι αποστολές ανέρχονται σε 39.200 τόνους, μειωμένες κατά 9,9% έναντι της περσινής σεζόν.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο του Incofruit, παρατηρείται, σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων, μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών. Όπως σχολιάζει ο σύνδεσμος αυτό αποδίδεται στην υστέρηση της ελληνικής καλλιέργειας να παρακολουθήσει της εξελίξεις στην αγορά, την ώρα που ο ανταγωνισμός προσαρμόζεται σε νέες ποικιλίες που ανταποκρίνονται στην καταναλωτική ζήτηση. Ειδικά, δε, η φετινή σεζόν επιβαρύνθηκε επιπλέον από τον καύσωνα και τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν σε κάποιες περιοχές την παραγωγή.