Αν και η παραγωγή ακτινιδίου στα εδάφη της Ισπανίας είναι μικρή, οι καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για το εν λόγω προϊόν, το οποίο βρίσκεται στα περισσότερα σημεία διανομής, όπως σουπερμάρκετ και οπωροπωλεία. Λόγω της γεύσης του αλλά και των θρεπτικών του συστατικών, το ακτινίδιο έχει υιοθετηθεί, εδώ και χρόνια, στις καταναλωτικές συνήθειες των Ισπανών.

Δεδομένης της μικρής παραγωγής, οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι εισαγόμενες από τις χώρες-παραγωγούς, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Χιλή.

Δομή Παραγωγής

Υπολογίζεται ότι το ήμισυ της εγχώριας παραγωγής ακτινιδίου γίνεται στα εδάφη της Κοινότητας της Γαλικίας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο-δυτικό τμήμα της Ισπανίας, στα σύνορα της χώρας με την Πορτογαλία. Το περιβάλλον και το έδαφος της συγκεκριμένης Κοινότητας κρίνονται ως καταλληλότερα για την καλλιέργεια και την καρποφορία του εν λόγω φρούτου.

Επιπλέον, σημαντική παραγωγή για τα δεδομένα της χώρας έχει και η γείτονα Κοινότητα της Γαλικίας, το Πριγκιπάτο των Αστούριας. Η παραγωγή τους επικεντρώνεται, κυρίως, στην εγχώρια αγορά, ενώ παράλληλα μικρές εξαγωγές γίνονται και στη Σουηδία, ενώ τα μικρότερα σε μέγεθος ακτινίδια εξάγονται στην Κολομβία.

Οι υπόλοιπες παραγωγές αφορούν τις Κοινότητες της Βαλένθια, της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας, ενώ οι υπόλοιπες Κοινότητες παράγουν αρκετά μικρές ποσότητες.

(Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων-Επεξεργασία: Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης)