Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, λόγω της αυστηρότητας των συνθηκών προσφοράς και της ισχυρής ζήτησης για βασικά προϊόντα όπως σιτάρι και φοινικέλαιο, ανέφερε την Πέμπτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO ήταν αυξημένος κατά 1,2% από τον Αύγουστο και 32,8% υψηλότερος από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο δείκτης παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 2,0% εκατό από τον προηγούμενο μήνα, με τις παγκόσμιες τιμές σιταριού να αυξάνονται σχεδόν 4% – και έως και 41% υψηλότερες από πέρυσι – λόγω της αυστηρότερης διαθεσιμότητας των εξαγωγών εν μέσω έντονης ζήτησης.

Οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν επίσης τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,3%-κατά μέσο όρο 38% σε ετήσια βάση-καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές καλλιέργειας παγκοσμίως και η έναρξη συγκομιδών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ουκρανία αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την αντίκτυπο των διαταραχών λιμένων που σχετίζονται με τυφώνες στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,5 % από τον Αύγουστο, καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και οι εποχιακοί παράγοντες στην Ευρώπη και την Ωκεανία αύξησαν τις διεθνείς τιμές για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το βούτυρο.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO ήταν 0,5 τοις εκατό υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα – και 53,5 τοις εκατό από πέρυσι – υποστηριζόμενος από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υψηλότερες τιμές αιθανόλης στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και οι καλές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία και την Ταϊλάνδη μείωσαν την ανοδική πίεση.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 26,3 % σε ετήσια βάση. Οι τιμές των βοοειδών και των βοοειδών αυξήθηκαν λόγω των αυστηρών συνθηκών προσφοράς, ενώ οι τιμές για κρέας πουλερικών και χοίρων μειώθηκαν εν μέσω μεγάλου όγκου παγκόσμιας προσφοράς της πρώτης και χαμηλότερης ζήτησης για το δεύτερο στην Κίνα και την Ευρώπη.

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021 αναμένεται να φτάσει σε ρεκόρ όλων των εποχών 2.800 εκατομμύρια τόνους, αλλά αυτό είναι μικρότερο από τις αναμενόμενες απαιτήσεις κατανάλωσης την περίοδο εμπορίας 2021/22, σύμφωνα με νέες προβλέψεις στην τελευταία προσφορά και ζήτηση δημητριακών του FAO.