Με τους καλύτερους οιωνούς από πλευράς τιμών, αλλά με σχετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις ξεκίνησε η εκκοκκιστική περίοδος στη Θεσσαλία.

Αγρότες διαπιστώνουν ότι χωράφια που πέρυσι έβγαζαν «πρώτο χέρι» πάνω από 400 και 450 κιλά το στρέμμα, τώρα βρίσκονται 100 κιλά κάτω και αυτό τους απογοητεύει καθώς βλέπουν τιμές ρεκόρ. «Φέτος που οι τιμές είναι καλές δεν έχουμε κιλά, οπότε στο τέλος στην τσέπη μπαίνουν τα ίδια λεφτά, αλλά τα κόστη ανεβαίνουν» μας δήλωναν στα εκκοκκιστήρια ΒΙΟΛΑΡ των Αφων Μάρκου στο Αχίλλειο Λάρισας, στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου.

Οι παραγωγοί πάντως δηλώνουν ότι είναι ακόμη νωρίς και μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα μπορούν να πουν με βεβαιότητα, αν τελικά είναι πεσμένες οι στρεμματικές αποδόσεις στο σύνολο, καθώς μέχρι στιγμής η συγκομιδή στον κάμπο, δεν έχει προχωρήσει πάνω από το 5 με 10% των εκτάσεων. Η αιτία για την οψίμηση των καλλιεργειών έχει να κάνει και με τις βροχές του διημέρου 8 με 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μέχρι τώρα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις οφείλονται κυρίως στον παρατεταμένο καύσωνα του Αυγούστου που στέγνωσε τα καρύδια στις βαμβακιές.

Υψηλές οι τιμές

Σε ότι αφορά τις τιμές, όπως ανέφεραν παραγωγοί στο thessaliatv.gr, η τιμή που δίνουν τα εκκοκκιστήρια της ΒΙΟΛΑΡ είναι 64,2 λεπτά το κιλό στο χωράφι, που σημαίνει περίπου 67 λεπτά το κιλό στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, συν τα πριμ που κυμαίνονται από 2 έως 3,5 λεπτά το κιλό. Δηλαδή αρκετοί παραγωγοί παραδίδουν με τιμές που συνολικά φτάνουν τα 70 λεπτά το κιλό. Πρόκειται ασφαλώς για τιμές ρεκόρ που σκορπούν χαμόγελα στους αγρότες, αν και ορισμένοι είναι σκεφτικοί για το κόστος παράγωγης που αναμένεται να είναι αυξημένο για τη νέα χρονιά.