Οκτώβριος χωρίς ρακοκάζανα στην Κρήτη δε νοείται ακόμη και εν μέσω πανδημίας και σεισμών. Ήδη οι καζανάρηδες του νησιού έχουν αποσφραγίσει τα ρακοκάζανά τους και ετοιμάζουν τη νέα τσικουδιά, τηρώντας μια παράδοση αιώνων.

Η περίοδος της απόσταξης ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου και, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Τάσος Βρέντζος, όλοι οι καζανάρηδες έχουν προχωρήσει στην αποσφράγιση των αμβύκων. Όλοι με εξαίρεση τους αποσταγματοποιούς των σεισμόπληκτων περιοχών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. «Είμαστε δίπλα τους και θα υποβάλλουμε αίτημα για να τους δοθεί κατ΄ εξαίρεση άδεια να λειτουργήσουν τα ρακοκάζανά τους σε άλλη χρονική περίοδο, όταν καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους» ανέφερε ο κ. Βρέντζος.

Η φετινή αποσταγματοποιητική περίοδος ξεκινά με τους καζανάρηδες να έχουν αδιάθετα αποθέματα τσικουδιάς από πέρυσι, λόγω πανδημίας, αλλά με πολύ καλές προοπτικές για την φετινή παραγωγή. Οι περιορισμένες συναθροίσεις και τα μικρά γλέντια που στήνονται παραδοσιακά στα καζανέματα γίνονται με την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, προσθέτει ο ίδιος.