Την εθνική στρατηγική και τις προτεραιότητες του προγράμματος για τα τρόφιμα και τη διατροφή εξαγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι περισσότερα από 22 δισ. ευρώ από την ΚΑΠ και άλλους πόρους θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων αγροτών στην επόμενη δεκαετία.

“Μετά από εννέα μήνες εντατικής εργασίας πολυπληθούς ομάδας ειδικών, είμαστε έτοιμοι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να εξαγγείλουμε εθνική στρατηγική για τα τρόφιμα και τη διατροφή. Στη στρατηγική αυτή θα αποτυπώνεται η σύγχρονη ελληνική αντίληψη για τη διατροφή και τα τρόφιμα και ένα νέο εθνικό πρόγραμμα που στόχο έχει να οδηγήσει τα ελληνικά τρόφιμα ακόμα πιο ψηλά προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών. Ξεφεύγουμε από στερεότυπες, ξεπερασμένες ερμηνείες και επανακαθορίζουμε το τι σημαίνει ελληνική διατροφή, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις. Θα παρουσιάσουμε τα ουσιώδη χαρακτηριστικό που κατευθύνουν παραγωγού και καταναλωτές στον κόσμο της σύγχρονης ελληνικής διατροφής, ο οποίος συνδυάζει το σήμερα με το χθες και το αύριο, το τοπικό με το διεθνές, τη μικρή με τη μεγάλη κλίμακα, την παράδοση με τον νεωτερισμό και την καινοτομία. Για πρώτη φορά, ακόμα, ανακοινώνουμε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για την εξέλιξη της πορείας ένταξης του κλάδου της αγροδιατροφής στο νέο στρατηγικό πλαίσιο” τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” ο Υπ.ΑΑΤ.

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, η οποία έχει προϋπολογισμό 19,3 δισ. ευρώ, σημειώνει ότι “αποτελεί μια εθνική επιτυχία, στην οποία κρίσιμο ρόλο είχε και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι το βασικό εργαλείο για να στηρίξουμε τον αγροδιατροφικό τομέα μας ως βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Εκτός από την ΚΑΠ θα αξιοποιήσουμε τα πλέον των 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περίπου 400 εκατ. του Ταμείου για την Αλιεία. Συνολικά, περισσότερα από 22 δισ. θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων αγροτών στην επόμενη δεκαετία”.