Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ο νέος κανονισμός παραλαβής σοδειάς για την περίοδο 2021-22 καθώς και οι αντίστοιχες τιμές.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Γ. Τούμπος αναφέρθηκε στις νέες τιμές που θα ισχύσουν για την νέα σοδειά η οποία, όπως γράφει το politischios.gr, αυξήθηκε κατά 4,00 ευρώ, φθάνοντας τελικά τα 91 ευρώ το κιλό σε σχέση με την περσινή χρονιά η οποία, έφτανε τα 87,00 ευρώ.
Η αύξηση στην τιμή της μαστίχας αφορά τις τρεις πρώτες κατηγορίες σε αντίθεση με την τέταρτη κατηγορία στην οποία, η τιμή παραμένει αμετάβλητη αφού σε αυτή περιλαμβάνονται «τα βρώμικα μαστίχια».
Σχετικά με την ποσότητα της περσινής παραγωγής η Ένωση είχε συγκεντρώσει 216 τόνους, ποσότητα την οποία έχει «σίγουρα εξασφαλισμένη και φέτος» σύμφωνα με τον κ. Τούμπο.
Για τον κ. Τούμπο μάλιστα έχει σημασία να συνειδητοποιήσουν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι πολίτες ότι η μαστίχα αποτελεί πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για αυτό το λόγο και ο ίδιος ζήτησε να υπάρξουν σοβαρότεροι χειρισμοί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έργο των παραγωγών.
Οι παραλαβές μαστίχας θα ξεκινήσουν από τις 8 Νοεμβρίου ενώ τα ραντεβού θα ξεκινήσουν 1 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Μάιου. Οι παραγωγοί κατά την παραλαβή οφείλουν να έχουν υποβληθεί σε rapid-test ή να παρουσιάσουν σχετικά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.
Σχετικά με την πληρωμή, θα συνεχιστεί όπως και πέρσι. Συγκεκριμένα το 70% θα πληρωθεί έναν μήνα από την τιμολόγηση και το υπόλοιπο 30% στους 6 μήνες από την τιμολόγηση.