Μεγάλες ζημιές στην μη συγκομισθείσα πατάτα Κ. Νευροκοπίου, προκάλεσαν οι έντονες και πολυήμερες βροχές της περασμένης εβδομάδας. Πρόκειται για μια «τεράστια καταστροφή», όπως τόνισε στην τοπική εφημερίδα της Δράμας «Πρωινός Τύπος» ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης, ενώ τόσο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου, όσο και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, σημειώνουν ότι η πατάτα που δεν έχει συγκομισθεί ακόμα, αγγίζει περίπου το 30% – 40%.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, σημείωσε αρχικά ότι, «μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, τα χωράφια πλημμύρισαν και για πολύ καιρό δεν θα μπορέσουν να κάνουν συγκομιδή. Και όπως φαίνεται να συνεχιστούν τα φαινόμενα και τις επόμενες ημέρες, τότε θα έχουμε ακόμα περισσότερες ζημιές».

Όπως υπολογίζει ο ίδιος, πάνω από το 30% των στρεμμάτων ακόμα και δεν έχει συγκομισθεί και σημειώνει ότι ήρθε σε επαφή με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Καβάλας, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, να υπάρξει αναγγελία των ζημιών στην περιοχή και να δηλωθούν στη συνέχεια από τους παραγωγούς.

Όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης, «οι ζημιές θα φανούν στην πορεία από εδώ και πέρα και ανάλογα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η πατάτα αυτή που ακόμα δεν έχει συγκομισθεί, που δεν έχει μαζευτεί, όσο περισσότερο μείνει μέσα στο νερό και στη λάσπη, κινδυνεύει να σαπίσει», ενώ εξήγησε ότι, «ακόμα και μόλις ομαλοποιηθεί ο καιρός στη συνέχεια και μπορέσουν να μπουν στα χωράφια, οι πατάτες θα είναι ακόμα υγρές και όπως μαζεύονται μέσα στο σάκο, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να κρατήσουν. Ουσιαστικά από εδώ και πέρα, όσοι δεν πρόλαβαν να μαζέψουν την πατάτα τους, θα έχουν μεγάλες απώλειες».

Όπως τονίζει επίσης, «τα συνολικά στρέμματα ανέρχονται περίπου στα 20.000. Από αυτά, η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ πέρυσι διακίνησε περίπου 15.000 τόνους (15 εκατ. κιλά). Η συνολική παραγωγή πατάτες ανέρχεται το λιγότερο σε 60.000 τόνους».