Νέες ισορροπίες διαμορφώνονται στην ΕΕ, όσον αφορά τον σαφή περιβαλλοντικό προσανατολισμό που θα κληθεί να ακολουθήσει ο αγροδιατροφικός τομέας κατά την ερχόμενη δεκαετία, με τους συσχετισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές να αναμένεται να τεθούν σύντομα σε νέες βάσεις. Ο προσανατολισμός αυτός θα έχει σύνθετες και καταλυτικές επιδράσεις στην οικονομική και κοινωνική πορεία του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου στο σύνολό της.

Η έγκριση κατά πλειοψηφία της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με τον σχηματισμό της κυβέρνησης «φωτεινός σηματοδότης» στη Γερμανία, όπου θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι Πράσινοι, συνθέτουν ένα παζλ ραγδαίων αλλαγών που θα επηρεάσει και τη χώρα μας.

Γίνεται σαφές ότι σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις θα διαδραματίσει το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας.

Με τις επίσημες διαπραγματεύσεις για την κατανομή των χαρτοφυλακίων να έχει ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης 21/10, οι πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας πρόσωπο – κλειδί από το κόμμα των Πρασίνων γίνονται όλο και πιο ισχυρές. «Είναι πιθανό, αλλά όχι σίγουρο», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ανώτατο στέλεχος από το περιβάλλον των Πρασίνων της Γερμανίας.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη δείχνει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί στην πολιτική σκακιέρα, ειδικά μετά τις διαρροές στον γερμανικό Τύπο περί «ρεαλιστικής υποψηφιότητας» της Στέφι Λέμκε από το FDP. Πάντως, εκτιμάται ότι ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης θα στηριχθεί τελικά σε συμβιβασμό ανάμεσα στην παραδοσιακή Ένωση Αγροτών της Γερμανίας (DBV), των βιομηχανιών, αλλά και των ΜΚΟ της χώρας, με στόχο:

  • Μια πιο πράσινη εθνική πολιτική κατά την εφαρμογή της ΚΑΠ.
  • Την προώθηση ενός συστήματος έγκαιρης πριμοδότησης για τους αγρότες που συνδυάζουν πράσινες πρακτικές στον 1ο και στον 2ο πυλώνα.
  • Τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.
  • Τη φορολόγηση της χρήσης ορυκτών λιπασμάτων.
  • Την ισχυρότερη ώθηση για την αύξηση της βιολογικής γεωργίας.
  • Την ενεργή προώθηση της στρατηγικής F2F.