Απόβαση” στην Αθήνα θα κάνουν κτηνοτρόφοι της Κρήτης, εάν όπως λένε, δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα στις πληρωμές των επιδοτήσεών τους.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι κρητικοί κτηνοτρόφοι, σε πολλούς παραγωγούς το “ψαλίδισμα” των επιδοτήσεων δείχνει να αγγίζει ακόμα και το 60%, αφού μέσα από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους βοσκότοπους, μειώνονται τα στρέμματα βόσκησης ανάλογα με την ηλικία του ζώου, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται ως “μη επιλέξιμα” πολλά από τα βοσκοτόπια που δηλώνονταν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, υπάρχει κόσμος στον Μυλοπόταμο και στο Ρέθυμνο που είδε η μείωση των επιδοτήσεων να φτάνει μέχρι και το 70%, καταγγέλλοντας “ταφόπλακα” για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.

“Ακατανόητος υπερδιπλασιασμός των ζώων”
“Η επίδραση της ΚΥΑ στους νέους κτηνοτρόφους είναι ελάχιστη, με βάση τους όρους ένταξης, καθώς το κύριο κομμάτι που καθορίζει την επιλεξιμότητα είναι το κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου. Η μόνη επίδραση, πρόσθεσε, είναι στη μείωση του εθνικού αποθέματος που έχουν ζητήσει. Μείωση που υπολογίζεται σε 30% – 35% λιγότερα χρήματα από το εθνικό απόθεμα” τόνισε, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελλάς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ανά την επικράτεια υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες, κάποιος εμφανιζόταν με ιδιωτική έκταση μισθωμένη για δέκα χρόνια και έπαιρνε εθνικό απόθεμα, και την επόμενη χρονιά ο ίδιος, ισχυριζόμενος ότι δεν μισθώνεται πια η ιδιωτική έκταση, ζητούσε δημόσια κατανομή. Όμως οι εκτάσεις στη χώρα είναι πεπερασμένες. Στην Κρήτη, σημείωσε, έγινε πιο έντονο το πρόβλημα καθώς υπήρξε μια κλιμακούμενη κατάσταση από το 2017 ως το 2020.

Έχουμε έναν υπερδιπλασιασμό στον αριθμό των ζώων που δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί, έχουμε έναν αριθμό ενηλίκων που δεν δικαιολογεί τον αριθμό των νεαρών, ανταποκρίνεται σε διπλές και τριπλές γέννες και σε πολυδημίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μελλάς. Πρόσθεσε ακόμη ότι η υπέρμετρη αύξηση οδηγεί και σε υπέρμετρη ζήτηση βοσκοτόπων.

Όπως εξήγησε: «Στην Κρήτη έχουμε μία ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα. Έχουμε ένα σύνολο βοσκοτοπικών εκτάσεων, γύρω στα 310 χιλιάδες εκτάρια, δηλαδή 3 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων, από τα οποία τα 240.000 δηλώνονται ως ιδιωτικά. Σε όλη την Ελλάδα, με στοιχεία του 2020, έχουμε περίπου 1.300.000 εκτάρια από τα οποία μόλις 214.000 δηλώνονται ως ιδιωτικά. Ενώ οι απαιτήσεις με βάση το εθνικό απόθεμα είναι 280.000 εκτάρια στην Κρήτη να έχουμε μόλις 70 με 75 χιλιάδες εκτάρια δημόσιο βοσκότοπο να διανείμουμε. Έτσι, η Κρήτη παίρνει 205.000 εκτάρια βοσκοτόπων από την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί «ασφυξία» στο σύνολο των βοσκοτόπων της επικράτειας. Αυτό ενόψει νέας ΚΑΠ θα έπρεπε να περιοριστεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο η Κρήτη να έχει πολύ περισσότερα βοσκοτοπικά δικαιώματα από τις εκτάσεις που δικαιολογούν στην περιφέρεια, πράγμα που είναι ασύμβατο με την κοινοτική διάρθρωση».