Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε στο 26ο Συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή των Μερών (COP26) στη Γλασκώβη € 1 δις ως συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια δάση Οικονομικών υπόσχεση.

Αυτό το πενταετές πακέτο στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα βοηθήσει τις χώρες εταίρους να προστατεύσουν, να αποκαταστήσουν και να διαχειριστούν βιώσιμα τα δάση σε όλο τον κόσμο και να τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen είπε: « Τα δάση είναι οι πράσινοι πνεύμονες της γης. Πρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα αποκαταστήσουμε. Με χαρά ανακοινώνω ότι δεσμευόμαστε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την προστασία των παγκόσμιων δασών. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι της δέσμευσης της ΕΕ να ηγηθεί της παγκόσμιας αλλαγής για την προστασία του πλανήτη μας, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ ».

Η επίτροπος για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, Jutta Urpilainen , πρόσθεσε: “Η συμβολή της ΕΕ που δεσμεύτηκε σήμερα για βιώσιμη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των δασών θα στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, τον μετριασμό και την προσαρμογή του κλίματος, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις χώρες εταίρους μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί σε εταιρικές σχέσεις με κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, σε μια πολυμερή προσέγγιση, για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και για να τεθούν πρώτα οι άνθρωποι και ο πλανήτης . Η ειδική εστίαση στη λεκάνη του Κονγκό είναι ένα επίκαιρο μήνυμα για τη σημασία αυτή η μοναδική περιοχή και το οικοσύστημά της”.