Την Κέρκυρα επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Στο περιθώριο της επίσκεψής τους, ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας είχαν συνάντηση με τον Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανο Γκίκα, όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα της Κέρκυρας και σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων.

Εν συνεχεία επισκέφθηκαν μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, Σωτήρη Κουρή, μονάδες μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μονάδες και να ενημερωθούν για τα ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή της Κέρκυρας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Κερκυραϊκού Ελαιώνα», η οποία εναντιώνεται στην καταστροφική κοπή του Κερκυραϊκού Ελαιώνα και στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς.
Σημειώνεται ότι η Συνδιάσκεψη για την νέα ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Η προγραμματική περίοδος της νέας ΚΑΠ θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2027. Η χώρα μας είναι το μοναδικό κράτος της ΕΕ που δεν υπέστη καμία μείωση στα κονδύλια που του αναλογούν από την ΚΑΠ, καθώς εξασφάλισε 19,3 δις Ευρώ για την στήριξη του Ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Όπως όλα τα κράτη μέλη, έτσι και η Ελλάδα καλείται τώρα να καταρτήσει ένα Στρατηγικό Σχέδιο που θα εκπληρώνει τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική. Ήδη πραγματοποιήθηκε εκτενής διαβούλευση με τους φορείς και καταρτίστηκε το Ενδιάμεσο Κείμενο Διαβούλευσης για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν στο επίκεντρό τους την εξασφάλιση του δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς, την στήριξη νέων αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.