Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 12ο Φεστιβάλ Βαλκανικών Τυριών, στο οποίο η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα και πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Η δράση αυτή ήταν μια πρωτοβουλία του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου, χωρίς συμμετοχή κάποιου από τους εξαγωγικούς μας Φορείς, στους οποίους το ανωτέρω Γραφείο είχε αρχικά απευθυνθεί.

Το εν λόγω Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο με συμμετοχή γαλακτοκομικών εταιρειών της Σερβίας και εν γένει των Βαλκανίων, εισαγωγέων / διανομέων ευρωπαϊκών τυριών με έδρα τη Σερβία, αλλά και το εξωτερικό. Στο παρελθόν τιμώμενες χώρες υπήρξαν οι Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία κλπ.

Όπως τόνισε κατά τις δύο ομιλίες του ο διοργανωτής (εναρκτήρια και τελική), κ. Srba Jovanovic, η ελληνική συμμετοχή, ως προς τον αριθμό εταιρειών, ποικιλία προϊόντων και οργάνωση, υπερτερούσε κατά πολύ αυτής των ανωτέρω χωρών.

Το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου διοργάνωσε εκδήλωση (‘’διπλωματική ώρα’’) πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, όπου παρευρέθηκαν πρέσβεις διαφόρων χωρών (πχ Αυστραλίας, Αιγύπτου, Αλβανίας, Κύπρου, Καζακστάν κά), με προσφορά ποτών, εδεσμάτων από τους εκθέτες, μουσική και ‘’video’’ τοπίων της Ηπείρου ή της λοιπής Ελλάδος.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε, αφενός, από δύο ελληνικών συμφερόντων εταιρείες εγκατεστημένες στη Σερβία, την OLYMPUS-Hellenic Dairies SA και τα Super Μarket Vero (ιδιοκτησίας κ. Ν. Βερόπουλου) και αφετέρου, από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω 14 παραγωγών τυροκομικών προϊόντων, οίνου (πχ ‘’Κατώγι Αβέρωφ’’ κλπ), μελιού, βοτάνων κλπ, καθώς και τα τμήματα τυροκόμων και μαγείρων του Δημοσίου ΙΕΚ Ιωαννίνων.

Την έναρξη του Φεστιβάλ καλωσόρισε ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Γ. Διακοφωτάκης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Aλ. Καχριμάνης, ενώ ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ, Γεν. Σύμβουλος Α΄, κ. Σκρόνιας, παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής και Ηπειρωτικής τυροκομίας, τις εξαγωγικές προοπτικές των ελληνικών γαλακτοκομικών εταιρειών και τις ευκαιρίες για συνεργασία με Σέρβους εισαγωγείς.

Η ελληνική παρουσία κρίνεται επιτυχημένη καθώς η προσέλευση του κοινού ανήλθε σε 2000 περίπου επισκέπτες, κυρίως επαγγελματίες, ενώ υπήρξε αξιοσημείωτη προβολή της ελληνικής συμμετοχής από τα ΜΜΕ της Σερβίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την διοργάνωση και τις επιχειρηματικές συναντήσεις της. Δύο δε παραγωγοί μελιού της Ηπείρου, δέχθηκαν πρόταση συνεργασίας από Σέρβο εισαγωγέα και κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η σχετική συμφωνία.