«Ο πρωτογενής τομέας για τη Δυτική Ελλάδα, δεν αποτελεί μόνο έναν ήδη δυναμικό κλάδο που αποφέρει πάνω από 1,3 δις ετησίως στο περιφερειακό εισόδημα, αλλά τη μεγάλη δύναμη και το μεγάλο μας πλεονέκτημα για το μέλλον. Είναι η βάση από την οποία ξεκινάνε όλα: Μεταποίηση, εμπόριο, μεταφορές, τουρισμός, ακόμα και το brandname της περιοχής μας. Γι’ αυτό και η διαβούλευση έχει πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μάθουμε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και από κοινού να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών αλλά και του τόπου μας» ανέφερε, στην παρέμβασή του στη 10η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και θα ενισχύει τη θέση του παραγωγού, δίνοντας παράλληλα οικονομική και κοινωνική ώθηση στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στις αγροτικές περιοχές της.

«Καλούμαστε να πετύχουμε ένα μεγάλο άλμα ποιοτικού εκσυγχρονισμού του αγροτικού μας τομέα, ξεπερνώντας αντιλήψεις αλλά και πρακτικές του χθες. Καλούμαστε να μιλήσουμε για τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον αλιέα του 21ου αιώνα και όλοι μαζί, να φτιάξουμε το παζλ ενός αγροτικού τομέα που θα έχει πλέον μέγεθος και ποιότητα, αλλά και δυναμική εξωστρέφεια» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» για την ποιοτική αναβάθμιση του αγροτικού πλούτου της περιοχής, όπως ήδη πράττει μέσω της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη διασύνδεση της παραγωγής με την μεταποίηση και τον τουρισμό, την αύξηση των εξαγωγών, την κατοχύρωση ακόμα περισσοτέρων προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αλλά και την ενίσχυση της θέσης των παραγωγών μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

«Σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί ευτυχής συγκυρία το γεγονός πως ο αρμόδιος υπουργός σήμερα είναι «ένας από εμάς», δηλαδή ένας άνθρωπος της περιοχής μας που ξέρει πολύ καλά τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες. Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο. Η γη και η θάλασσα αποτελούν τη διαχρονική βάση μας. Και το κλειδί που θα ξεκλειδώσουν το μέλλον μας» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Στη συνδιάσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων αγροτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές της περιοχής και εκπρόσωποι κομμάτων, από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχ. Κατρίνης, και της Ελληνικής Λύσης ο τομεάρχης αγροτικών κ. Θ. Βλαγκούλης.