Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, που έχει ως στόχο να «πρασινίσει» ο αγροτικός τομέας, παρά τις αντιδράσεις των οικολόγων και ενός μέρους της αριστεράς, που θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο, εξέτασε, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα τρία κείμενα που διέπουν αυτήν τη νέα ΚΓΠ, τα οποία εγκρίθηκαν με ψήφους 452 υπέρ (178 κατά, 57 αποχές), 485 υπέρ (142 κατά και 61 αποχές) και 487 υπέρ (130 κατά, 71 αποχές) αντίστοιχα.

Η ομάδα των Πρασίνων καταψήφισε και τα τρία κείμενα, όπως και ορισμένοι από τους Σοσιαλδημοκράτες και η πλειονότητα των ευρωβουλευτών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η ΚΓΠ θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2023 και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 387 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027 -δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ- εκ των οποίων τα 270 δισεκατομμύρια αφορούν άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες. Η Γαλλία παραμένει η χώρα που ωφελείται περισσότερο.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει τη χορήγηση μπόνους στους αγρότες που συμμετέχουν στα πιο απαιτητικά περιβαλλοντικά προγράμματα, που υιοθετούν πιο οικολογικές τεχνικές ή συμβάλλουν στη βελτίωση της ευζωίας των ζώων.

Οι χώρες μέλη θα πρέπει να δίνουν κατά μέσο όρο το 25% των άμεσων ενισχύσεων ετησίως σε προγράμματα για το περιβάλλον και το κλίμα μεταξύ 2023-27, έχοντας τη δυνατότητα να δίνουν μόνο 20% κατά τα δύο πρώτα χρόνια. «Αυτό γίνεται για πρώτη φορά» υπογράμμισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Πέτερ Γιαρ, ο εισηγητής ενός από τα τρία κείμενα. «Φροντίσαμε ώστε αυτή η ΚΓΠ να είναι πιο αειφόρα, πιο διαφανής και πιο προβλέψιμη», σημείωσε μετά την ψηφοφορία.

Τουλάχιστον το 10% των άμεσων ενισχύσεων θα πρέπει να δίνονται σε μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις και οι χώρες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 3% του προϋπολογισμού για να στηρίξουν τους νέους αγρότες. Θεσπίζεται επίσης ένα μόνιμο «αποθεματικό κρίσεων», ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση αστάθειας των τιμών.

Μετά τη ψηφοφορία, η ΚΓΠ θα πρέπει να εγκριθεί και από τις χώρες μέλη για να εφαρμοστεί.