Σημαντική εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση δρομολογεί η νέα υπουργική απόφαση (ΥΑ 2933/ 327864/19/11/2021) που αφορά την διαχείριση των Αδειών Φύτευσης που περιλαμβάνει την αλλαγή των κριτηρίων προτεραιότητας, που αφορούν το μεγαλύτερο σε βαθμολόγηση κριτήριο της «Αύξηση του μεγέθους των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων».

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η νέα απόφαση εξορθολογίζει τα κριτήρια προτεραιότητας για τη λήψη νέων Αδειών Φύτευσης στη βάση των προτάσεων της ΚΕΟΣΟΕ, μετά από άσκηση έντονων πιέσεων και κριτικής της Οργάνωσης.

Η ΚΕΟΣΟΕ είχε αντιδράσει έντονα μετά την υπογραφή της προηγούμενης ΥΑ, αφού Άδειες Φύτευσης με την προηγούμενη απόφαση ελάμβαναν κυρίως οι μεγάλες σε επιφάνεια αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αποτελούν ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με την επιφάνεια του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και σε σχέση με τον αριθμό των αμπελοκαλλιεργητών.

Η ισχύουσα από 23/11/2021 νέα ΥΑ ανακατευθύνει τις νέες Άδειες Φύτευσης σε δικαιούχους των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό της υφιστάμενης αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι ότι σε επίπεδο έκτασης έχει βιώσιμη επιφάνεια.

Τα αιτήματα για την χορήγηση νέων Αδειών Φύτευσης υποβάλλονται στην ψηφιακή εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για άδειες νέας φύτευσης που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤρ από 23 Νοεμβρίου 2021 έως 23 Δεκεμβρίου 2021.

Ως μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης για άδεια νέας φύτευσης ορίζεται το όριο των εκατό 100 στρεμμάτων και δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα (1) στρέμμα.

Η νέα υπουργική απόφαση εισάγει επίσης για πρώτη φορά τον έλεγχο ως προς την υποβολή τουλάχιστον μίας δήλωσης Συγκομιδής από τους αιτούντες παραγωγούς, τις τελευταίες οκτώ περιόδους υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ