Παρά τον αντίκτυπο του φετινού καύσωνα στην Τουρκία, οι ελπίδες είναι μεγάλες για την εποχή του ροδιού της Τουρκίας, με την συγκομιδή στην Ανατολική Ασία να συνεχίζει να ενθαρρύνει τους εξαγωγείς στη χώρα.

Η εξαγωγική εταιρία Alanar ξεκίνησε τη σεζόν του ροδιού στα μέσα Οκτωβρίου με την πρώτη συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful στους δικούς του οπωρώνες στη Μανίσα και την Αττάλεια.

Η εταιρεία εξάγει εδώ και πολλά χρόνια ρόδια Wonderful, εκτός από την πιο δημοφιλή ποικιλία στη χώρα, το Hicaz, την οποία προμηθεύεται από πιστοποιημένους καλλιεργητές στην Τουρκία, όπως αναφέρει το fruitnet.com.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή συντονιστή πωλήσεων και μάρκετινγκ Yiğit Gökyiğit, οι τιμές του τουρκικού ροδιού είναι επί του παρόντος σταθερές, παραμένοντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι των ισπανών ομολόγων τους.

Λόγω της επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων φέτος, οι όγκοι ήταν χαμηλότεροι στα περιβόλια της εταιρείας, είπε. Ωστόσο, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε φέτος», δήλωσε ο Gökyiğit. “Ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, η σοδειά ήταν χαμηλότερη φέτος σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους. Αλλά βλέπουμε καλή ζήτηση, ειδικά από τους επιχειρηματικούς μας εταίρους με τους οποίους συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω αυτή τη συνεχή ζήτηση από τους ίδιους εισαγωγείς, καθώς νομίζω ότι υποδηλώνει την ικανοποίησή τους τόσο από τα ρόδια μας όσο και από την υπηρεσία μας».

Εδώ και χρόνια, η Alanar στέλνει τα ρόδια της σε αγορές της δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας, αλλά είναι η τελευταία που γνωρίζει την πιο δυναμική ανάπτυξη.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που τα ρόδια της Alanar έχουν αυξημένη ζήτηση σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Gökyiğit. «Για τα ρόδια, οι πελάτες και οι καταναλωτές μας στην Ανατολική Ασία έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την ποιότητα».