Οι προκλήσεις του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας, μετά την πανδημία, αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική του βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα «2021-2027: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και τα κρίσιμα ορόσημα», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις εταιρείες Next is Now και Dome Consulting Firm.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, μέσω βίντεο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το ελληνικό ψάρι αποτελεί ένα προϊόν που αναδεικνύεται σε εξαγωγικό μοχλό της χώρας, περιζήτητο διεθνώς και συμπλήρωσε ότι το ελληνικό ψάρι προμηθεύει ήδη 35 αγορές σε όλο τον κόσμο ενώ στο εσωτερικό η ιχθυοκαλλιέργεια γίνεται η γέφυρα που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με την τουριστική μας ανάπτυξη.

«Ο χώρος δοκιμάστηκε από την πανδημία, όπως και το σύνολο του παραγωγικού ιστού της χώρας στάθηκε όμως όρθιος χάρη στις δικές σας προσπάθειες και χάρη στη βοήθεια της πολιτείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Τα δημόσια ταμεία ενίσχυσαν με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ την ελληνική υδατοκαλλιέργεια και έτσι αυτή αντικρίζει πλέον το μέλλον πιο αισιόδοξη από ποτέ ως αποφασιστική συνιστώσα του νέου εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου. Φέτος, η παραγωγή θα παρουσιάσει αύξηση τουλάχιστον κατά 3% αγγίζοντας τα επίπεδα προ πανδημίας και με τις εξαγωγές να απορροφούν το 80% του συνόλου των αλιευμάτων».

Παράλληλα, τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στον κλάδο βελτιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο με οριστική χωροθέτηση των περιοχών υποδοχής των υδατοκαλλιεργειών αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμισή τους και δίνοντας κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό της πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους στους οποίους εστιάζει το υπουργείο, μεταξύ των οποίων η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και η πολυεπίπεδη οικονομική στήριξη των υδατοκαλλιεργειών, νέων και υφιστάμενων δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στη γαλάζια ανάπτυξη τονίζοντας ότι θα πρέπει σήμερα να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της νέας στρατηγικής της ΕΕ. «Είναι αναγκαία και πιο επίκαιρη από ποτέ, μία μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση για μια βιώσιμη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην Ένωση και κατ’ επέκταση στη χώρα μας» ανέφερε.