Διατεθειμένες να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους στην πολύ δύσκολη σημερινή συγκυρία εμφανίζονται κάποιες γαλακτοβιομηχανίες. «Είναι προφανές ότι στις τωρινές συνθήκες ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος πρέπει να ανταμειφθούν», λέει στην αγροτική εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, Μιχάλης Σαράντης. «Γι’ αυτό κι εμείς αυξήσαμε μέσα σε έναν χρόνο την τιμή του πρόβειου γάλακτος κατά 30%. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας τη λειτουργία της αγοράς και τι τιμές μπορεί να σηκώσει ο καταναλωτής».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και μέλος του ΔΣ της ΚριΚρι, Γιώργος Τσινάβος, τονίζει στην «ΥΧ» ότι η εταιρεία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις: «θεωρούμε τους παραγωγούς
στρατηγικούς συνεργάτες μας. Η πρώτη ύλη τους είναι για εμάς ίο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στις εξαγωγές γιαουρτιού».

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο συσχετισμός της τιμής παραγωγού και της βιωσιμότητας μιας μονάδας απασχολεί σοβαρά την εταιρεία. «Τους τελευταίους μήνες, μελετήσαμε αρκετά το θέμα της αύξησης του κόστους παραγωγής σε συνεργασία με παραγωγούς μας. Είδαμε ότι οι ζωοτροφές καλύπτουν το 50% – 60% του κόστους παραγωγής και ότι η αύξηση του κόστους είναι της τάξης των 7 λεπτών/κιλό. Εμείς έχουμε καλύψει το 70% αυτής της απόστασης, δηλαδή 4,5 με 5 λεπτά».

Ο κ. Τσινάβος συμπληρώνει ότι «με τις πρόσφατες αυξήσεις έγινε από εμάς μια προσαρμογή σε αυτά τα κόστη. Βεβαίως, αναζητούμε τρόπους, ώστε να μην υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί. Διαβουλευόμαστε με τους παραγωγούς πάνω σε ένα πιο ευέλικτο τιμοδοτικό σύστημα, που να προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς, θα κάνουμε πιλοτικές εφαρμογές σε πρώτη φάση και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα προχωρήσουμε». Καταλήγοντας, και αναφερόμενος στο 2022, κάνει λόγο «για μια δύσκολη χρονιά, αλλά και μια χρονιά-συντήρηση. Για τη μεταποίηση υπάρχει μια αύξηση κόστους πρώτων υλών 15% -17% που, δυστυχώς, δεν μεταφέρεται στη λιανική, ιδιαίτερα σε συνεργασίες για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Για τους παραγωγούς, η εξέλιξη της τιμής του αγελαδινού θα συνδέεται με την εξέλιξη των τιμών στις ζωοτροφές και ανάλογα θα αναπροσαρμόζεται».