Τα ελληνικά νωπά ιχθυηρά (λαβράκι και τσιπούρα) είναι σχετικά ακριβά στην καναδική αγορά. Καταναλώνονται, κατά κύριο λόγο, στις πόλεις όπου υπάρχει ισχυρή ομογένεια, καθώς οι καταναλωτές γνωρίζουν και εκτιμούν τη διατροφική αξία των εν λόγω προϊόντων. Εκτός από την τιμή, ο μέσος Καναδός, μη ελληνικής καταγωγής, που είναι λάτρης της ευκολίας, προτιμά τα φιλέτα και όχι τα ολόκληρα ψάρια, που χρειάζονται καθάρισμα.
Σημαντική παράμετρος που επηρεάζει θετικά τη ζήτηση ιχθυηρών (νωπών και κατεψυγμένων) είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση τους έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και προτιμάται ολοένα και περισσότερο έναντι της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Κατά τα τελευταία έτη, παρατηρείται στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, καθώς πολλοί Καναδοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που απορρέουν από κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και από προβλήματα παχυσαρκίας.
Τα ελληνικά ιχθυηρά έχουν σημαντικές προοπτικές στην καναδική αγορά. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης των ήδη υφιστάμενων εξαγωγών (λαβράκι, τσιπούρα), αλλά και δυνατότητα εξαγωγών νέων προϊόντων και εδραίωσή τους στην τοπική αγορά.
Απαιτείται ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τις ευεργετικές ιδιότητες και την ποιότητα των ελληνικών νωπών και κατεψυγμένων ισχθυηρών. Χρήσιμη θα ήταν η διοργάνωση προωθητικών ενεργειών σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και σε εστιατόρια, ώστε οι Καναδοί καταναλωτές να εξοικειωθούν με τα ελληνικά ιχθυηρά. Επίσης, ιδιαιτέρως επιβοηθητική θα ήταν η διαφήμιση σε περιοδικά μαγειρικής, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο και το ραδιόφωνο.
Τα κατεψυγμένα προϊόντα έχουν μεγάλη ζήτηση στον Καναδά. Συνεπώς, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης των σχετικών εξαγωγών. Εξάλλου, οι Καναδοί, λόγω έντονου ρυθμού ζωής αρέσκονται στην ευκολία προετοιμασίας φαγητού, προτιμώντας τα έτοιμα γεύματα, που είναι κατεψυγμένα ή διατηρημένα σε ψύξη και απαιτούν ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αγάπη των Καναδών για επεξεργασμένα προϊόντα με ιδιαίτερες γεύσεις και συνδυασμούς, τα οποία αναζητεί σε καταστήματα delicatessen.
“Εν κατακλείδι, η καναδική αγορά προσφέρει μεγάλες προοπτικές για τα ελληνικά ιχθυηρά, τόσο για τα νωπά όσο και για τα κατεψυγμένα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέσο Καναδό καταναλωτή παρουσιάζουν τα έτοιμα γεύματα και τα βιολογικά προϊόντα ιχθυηρών” σημειώνει σε έγγραφό του το ελληνικό γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας.