Για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών στα προγράμματα υλοποίησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανέφερε ήταν «ένας από τους βασικούς στόχους που έθεσα από την ημέρα που ανέλαβα» και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών όπου η κατάθεση του φακέλου έγινε ηλεκτρονικά.

Αυτό όπως σημείωσε είχε ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί «εντός του προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος, χωρίς να δοθεί καμία παράταση» και υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της πρόσκλησης αναμένεται να βγουν «μέσα σε διάστημα 6-7 μηνών, ενώ τα παλαιότερα προγράμματα ολοκληρώνονταν σε διάστημα από 9 έως 14 μηνών».

Παράλληλα, ο κ. Στύλιος αποκάλυψε ότι προωθείται μια μεταρρύθμιση για την ορθή διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού, στην οποία θα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου οργανισμού για τη διαχείριση των Δημόσιων Δικτύων Άρδευσης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθούν δύο νέα προγράμματα, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ, της Βιολογικής Γεωργίας και της Νιτρορύπανσης.

Τέλος, μίλησε και για το Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS), στόχος του οποίου είναι «η ενίσχυση και διάχυση της γνώσης και της καινοτομίας στην γεωργία και γενικότερα στις αγροτικές περιοχές της χώρας, ενθαρρύνοντας παράλληλα την υιοθέτηση των καινοτομιών».