Ο Γιώργος Αμυράς μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, είπε ότι έως το 2025, αρχές του 2026 θα φυτευθούν 20 εκατομμύρια δένδρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

“Σε προτεραιότητα έχουν τεθεί οι περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ενώ εισάγεται νέα τεχνολογία στην αναδάσωση (δορυφορικά συστήματα, αισθητήρες, ανάλυση των εδαφών και παρακολούθηση της εξέλιξης του κάθε φυταρίου κλπ). Προχωρούν οι πρώτες πιλοτικές αναδασώσεις, έχουν επιλεγεί οι περιοχές, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Όλοι οι σπόροι θα προέλθουν από τα δημόσια φυτώρια που και αυτά αναβαθμίζονται σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό” τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για τη δημιουργία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είπε: “Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά fake news για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Ας δούμε τώρα τους μύθους και τις αλήθειες!

Για ποιο λόγο φτιάξαμε τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.; Στην Ελλάδα το ένα τρίτο της στεριάς και το ένα πέμπτο της θάλασσας αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura. Την ίδια ώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή απειλή: την κλιματική κρίση, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Η διατήρηση, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων και πολύτιμων οικοσυστημάτων του Δικτύου Natura 2000 πραγματοποιείται πλέον με επιστημονικούς όρους και όχι γραφειοκρατικούς”.